Gastric bypass

Pris från: 79000kr

Inklusive sövning
1 nätters övernattning
Måltider
Uppföljningsprogram

Gastric bypass

Pris från: 79000kr

Inklusive sövning
1 nätters övernattning
Måltider
Uppföljningsprogram

Vad du kan förvänta dig

Oavsett om du väljer en gastric bypass eller en gastric sleeve-operation, är det viktigt att förstå att resultaten kan variera från person till person. Den genomsnittliga viktnedgången efter en sådan operation uppgår i genomsnitt till cirka 80% av den överskjutande vikten. Detta innebär att vissa patienter kan uppnå en normalvikt enligt BMI-skalan, medan andra kan uppleva en mindre viktnedgång.

Det är viktigt att påpeka att en större viktnedgång inte nödvändigtvis är synonymt med bättre hälsa. Varje individ är unik och har sina egna hälsomål. Det är därför avgörande att du strävar efter att uppnå och behålla en hälsosam och hållbar vikt som är i harmoni med din kroppstyp och livsstil.

Ditt val av operationsmetod, viktnedgång och ditt förhållningssätt till din nya vikt bör diskuteras noggrant med din läkare och vårdteam. De kan hjälpa dig att sätta realistiska mål och ge dig den bästa vägledningen för att uppnå och behålla en hälsosam och hållbar vikt. Var medveten om att varje persons resa är unik och att fokus bör ligga på din övergripande hälsa och välmående snarare än enbart viktnedgångsresultat.

Gastric bypass

Gastric Bypass – En Effektiv Överviktsoperation

Gastric Bypass är en beprövad metod för att behandla övervikt och fetma. Vid denna operation skapas en förändring i matsmältningssystemet som hjälper till att uppnå varaktig viktminskning. Här är mer information om denna procedure:

Hur fungerar en Gastric Bypass-operation? Vid en Gastric Bypass-operation kopplar kirurgen ur en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen från näringsupptaget. Det skapas en liten magsäcksficka, och den återstående delen av tunntarmen ansluts till den. Denna omledning av maten gör att patienten känner sig mätt tidigare och längre, vilket i sin tur leder till minskat kaloriintag.

Varaktig Viktnedgång Gastric Bypass ger inte bara snabb viktnedgång, den är också hållbar. Patienterna upplever en långvarig mättnadskänsla som uppmuntrar dem att äta mindre och i mindre portioner. Denna varaktiga viktnedgång är en nyckelfaktor för att hantera fetmarelaterade hälsoproblem.

Förbättrade Hälsotillstånd Gastric Bypass har visat sig minska eller eliminera många fetmarelaterade sjukdomar, inklusive diabetes typ 2, högt blodtryck, höga blodfetter, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnapné, depression och ledsmärta. Andra sjukdomar som reflux, polycystiskt ovariesyndrom, migrän, astma och inkontinens förbättras också hos de flesta som genomgår operationen. Det är vanligt att patienter kan sluta med sina mediciner efter viktnedgången. Livskvaliteten förbättras också märkbart efter Gastric Bypass.

Säkerhet och Utveckling Gastric Bypass har varit en etablerad metod sedan 60-talet och utförs sedan 90-talet med titthålsteknik, vilket har minskat komplikationsrisken och förbättrat postoperativ läkning för patienterna.

Kostförändringar efter operationen Efter en Gastric Bypass-operation är det viktigt att vara medveten om att din kost måste anpassas. Toleransen för fett och socker minskar, och tarmen tar upp mindre näring från maten. Det är också vanligt att hungerkänslorna minskar.

Certifiering enligt ISO-standard 9001 Vi på CK Klinikerna – Slim strävar efter att kontinuerligt förbättra vår vårdkvalitet. Inom de kommande åren strävar vi efter att bli ISO 9001-certifierade för att garantera högsta standard i vårt kvalitetsarbete.

Varaktig Viktminskning med Vård av CK Klinikerna – Slim Gastric Bypass är en effektiv och beprövad metod för att hantera övervikt och fetma. Vi på CK Klinikerna – Slim utför denna operation med omsorg och professionalism på patienter med ett BMI mellan 30–45. Vi erbjuder också andra operationsmetoder, inklusive gastric sleeve, som är mycket efterfrågad av våra patienter.

Förstå Gastric Bypass-operationen Gastric Bypass innebär att magsäcken delvis kopplas ur och en del av tunntarmen tas bort från näringsupptaget. Det är en kombination av minskat matintag i magsäcken och minskat näringsupptag i tunntarmen som leder till viktminskningen.

Långsiktig Hälsa Efter en Gastric Bypass-operation krävs livslång supplementering av vitaminer och mineraler för att kompensera för minskat näringsupptag. Denna metod ger en säker och varaktig viktminskning men kan medföra risker som tarmvred i efterförloppet, även om risken har minskat avsevärt i moderna operationer. Vi på CK Klinikerna – Slim är dedikerade till att erbjuda säkra och effektiva ingrepp som ger våra patienter en ny chans till ett friskare och lyckligare liv.

Före operationen

Steg 1 – Första Kontakten Ditt första steg mot en överviktsoperation är att kontakta oss. Vi rekommenderar att du först tar dig tid att läsa igenom informationen på vår hemsida för att få en grundläggande förståelse för processen. Sedan kan du nå oss antingen via telefon eller genom att använda kontaktformuläret här på hemsidan. För att övervägas för en överviktsoperation måste du uppfylla vissa kriterier, såsom att vara över 20 år gammal, ha ett BMI över 30 och ha en långvarig historia av problem relaterade till övervikt och fetma som inte har kunnat åtgärdas med traditionella viktminskningsmetoder.

Under steg 1 kommer du att ha samtal med våra sjuksköterskor och dietister. Om du uppfyller kraven för vidare utredning kommer du att behöva tillhandahålla följande:

 • Blodtryck, puls och EKG
 • Blodprov
 • Hälsodeklaration
 • Mätningar av längd, vikt och midjemått

Steg 2 – Kirurgbedömning I nästa steg kommer du att ha en konversation med en av våra kirurger, antingen personligen på vår mottagning eller via telefon eller videosamtal. Under detta samtal kommer du och kirurgen att gå igenom exakt vad en operation innebär och diskutera de förändringar i livsstilen som kommer att krävas. Kirurgen kommer också att informera dig om de olika operationsmetoder vi erbjuder. Vår högsta prioritet är att du känner dig fullständigt informerad och trygg genom hela processen.

Steg 3 – Narkosbedömning I det tredje steget kommer vår narkosläkare att bedöma din hälsosituation och utvärdera risken i förhållande till de potentiella fördelarna med en överviktsoperation. Syftet är att säkerställa att operationen kan genomföras med minimala risker för din hälsa.

Steg 4 – Boka Operationsdatum När du har fått godkännande från de tidigare stegen kommer vår operationskoordinator att kontakta dig för att boka ett lämpligt operationsdatum.

Förberedelser inför Operationen För att förbereda dig för operationen kommer du att få skriftlig information från CK Kirurgkliniken. Det är av yttersta vikt att du tar dig tid att noggrant gå igenom allt material som skickas till dig. Om det finns något som är oklart eller om du har frågor, är det viktigt att du kontaktar oss i god tid så att vi kan hjälpa dig.

Du kan också behöva gå ner i vikt innan operationen för att minska storleken på levern och mängden fett runt de inre organen i buken. Detta underlättar operationen för kirurgen. Beroende på ditt nuvarande BMI kan det vara nödvändigt att påbörja en lågkaloridiet några veckor före operationen.

Om du är rökare är det nödvändigt att sluta röka senast fyra veckor före operationsdagen. Att sluta röka har många positiva hälsoeffekter före, under och efter operationen, inklusive minskad risk för komplikationer, bättre sårläkning och förbättrad hälsa. Om du behöver stöd och hjälp med att sluta röka, var noga med att informera din läkare om detta.

Kostråd inför och efter Operationen För att säkerställa en smidig övergång till ditt nya ätande, kommer du att få kostråd från CK Kirurgklinikens dietister både innan och efter överviktsoperationen. Här är några viktiga punkter att beakta:

 • Ät och drick långsamt.
 • Följ en regelbunden måltidsrytm med 6 små måltider om dagen.
 • Drick 1,5-2 liter vätska dagligen och hoppa aldrig över en måltid.

Det är normalt att vara orolig över hur din relation till maten kommer att förändras efter överviktsoperationen. Vi är här för att stödja dig genom denna resa och hjälpa dig att utveckla en hälsosam och hållbar inställning till mat.

Operationsdagen På dagen för din operation kommer du att anlända till vår mottagning cirka 2-3 timmar före operationen. Detta ger oss tid att förbereda dig och låter dig diskutera detaljerna med kirurgen och narkosläkaren så att du känner dig trygg och säker inför operationen.

En gastric bypass-operation tar normalt sett cirka 1 timme. Efter operationen kommer du att vara på vår uppvakningsavdelning fram till nästa morgon. Därefter kommer du att flyttas till ett övernattningsrum som ligger i direkt anslutning till uppvaket, där vi kommer att övervaka din återhämtning noggrant.

Dag 2 Under den andra dagen kommer du att träffa kostrådgivaren och även ta en promenad utomhus för att främja din återhämtning. På förmiddagen på den andra dagen kommer du att skrivas ut och vara redo att åka hem mellan kl 11.00-13.00. Vi finns här för att stödja dig genom hela processen och säkerställa att du är redo för din nya hälsosamma livsstil.

Efter operationen

Vad händer efter operationen?

Efter din gastric bypass-operation väcker du upp på vår uppvakningsavdelning, varifrån du sedan flyttar till ett av våra bekväma patientrum. Du kommer att tillbringa sammanlagt två dygn hos oss och under hela tiden övervakas du noggrant av vårt medicinska team.

För att underlätta din återhämtning och vänja dig vid din ”nya” magsäck rekommenderar vi att du sjukskriver dig i fyra veckor. Dessa veckor ger dig tid att anpassa dig till ditt nya sätt att äta och dricka, samtidigt som du tar hand om din hälsa genom att följa våra riktlinjer.

Support efter Operationen?

Upp till två år efter din operation kommer vi att fortsätta stödja dig genom ett tydligt program som kommer att tillhandahållas när du skrivs ut från kliniken.

Hur ska jag äta efter min överviktsoperation?

Här är råd från vår kostrådgivare, uppdelat vecka för vecka efter din överviktsoperation:

Vecka 1-2: Flytande kost Under de första två veckorna efter din operation kommer du enbart att äta flytande kost. Konsistensen ska vara helt slät utan bitar, och den bör inte vara för tjock. Använd en mixer för att skapa släta soppor och smoothies.

Vecka 3-4: Mjuk mat När de första två veckorna med flytande kost är klara, kan du övergå till att äta mjuk/mosad mat. Konsistensen bör vara slät, men fastare än den flytande kosten. Du kan mixa kött tillsammans med lite vätska, som mjölk, vatten eller buljong, för att skapa en slät konsistens. Mjuka livsmedel som är lätta att tugga är också ett bra alternativ.

Komplettera med proteinpulver de första fyra veckorna.

Vecka 5: Introduktion av fast mat Nu kan du försiktigt börja införa fast mat i din diet. Starta med lättuggad mat och tugga ordentligt. Under de första månaderna efter operationen kan du vara extra känslig för vissa livsmedel, så det kan vara klokt att avvakta med vissa, som rabarber, räkor och vissa grönsaker, tills du är säker på att de fungerar för dig.

Vitaminrekommendationer för överviktsopererade

Enligt riktlinjerna från Scandinavian Obesity Surgery Registry (SOREG) rekommenderas överviktsopererade följande dagliga tillskott:

 • Järn (45-60 mg/dag)
 • Vitamin B12 (cyanokobalamin 350 mikrogram/dag, eller injektion 1 mg var tredje månad)
 • D-vitamin (800 enheter) i kombination med kalcium (minst 500 mg, helst i citratform)
 • Folat (400 mikrogram/dag)
 • Tiamin (1,1 mg/dag för kvinnor, 1,4 mg/dag för män)
 • Zink (9 mg/dag)

Dessa tillskott kommer att vara en del av din dagliga rutin livet ut. Placera dem på en plats där du lätt kommer ihåg att ta dem varje dag, till exempel nära kaffebryggaren, tandborsten eller i hallen. Regelbunden intag av tillskotten är av hög vikt.

Hur får jag recept på vitaminer om jag är opererad?

Du kan själv beställa Fitforme-vitaminer via deras hemsida och välja prenumeration som rekommenderas. Om du föredrar att få vitaminer på recept kommer du att få förnyade recept under hela din uppföljningsperiod. Efter det kan du kontakta din vårdcentral för receptförnyelse.

Vad händer om jag inte tar mina vitaminer som överviktsopererad?

I början kan det tyckas som att ingenting händer. Många patienter känner sig bättre än någonsin och anser att de inte behöver tillskott. Problemet är att vitaminbrist och dess symtom kan vara svåra att upptäcka tidigt och utvecklas gradvis.

Långvarig brist på vitaminer kan leda till allvarliga konsekvenser som benskörhet, anemi och nervskador. Därför rekommenderas överviktsopererade att ta tillskott under hela livet som en viktig del av sin egenvård efter operationen.

Eventuella Risker och Komplikationer

Även om riskerna är låga, finns det vissa risker kopplade till kirurgi, inklusive gastric bypass. Det är viktigt att vara medveten om dessa potentiella risker:

 • Tarmvred: Operationen innebär en omkoppling av mag-tarmsystemet, vilket skapar förutsättningar för att tarmarna kan sno sig kring sig själva och orsaka inre bråck och tarmvred. Risken är högre efter viktnedgång och när du har nått viktstabilitet. Åtgärder vid gastric bypass har modifierats för att minimera denna risk, men den finns fortfarande.
 • Sårinfektion: Infektionsrisk förekommer vid alla typer av kirurgi, men är ovanlig efter titthålskirurgi som vid gastric bypass. Sårinfektioner är vanligtvis milda och kan behandlas lokalt.
 • Blödningar: Blödningar som uppstår under eller efter operationen kan kräva behandling. I sällsynta fall kan ytterligare ingrepp bli nödvändiga.
 • Läckage: Läckage i skarven mellan magsäck och tarm är en mycket ovanlig men allvarlig komplikation. Det kan innebära att mag- och tarminnehåll läcker ut i bukhålan, vilket kan leda till allvarlig sjukdom och kräva ytterligare kirurgiska ingrepp. Dessa händelser inträffar nästan alltid inom de första dagarna efter operationen och bör behandlas omedelbart.

Cookies

Nödvändiga Cookies
Alltid på

Dessa cookies är nödvändiga för att våra tjänster ska fungera, och går inte att stänga av. Det rör sig bl.a. om cookies som sparar dina val, din varukorg när du handlar eller annan data som behöver sparas mellan sidladdningar. Inga personuppgifter sparas.

Prestandacookies

Dessa cookies gör att vi kan mäta trafik och räkna besökare och få information om hur besökare använder vår webbplats. All information som samlas in genom dessa cookies är anonym. Om du inte tillåter dessa cookies fungerar inte tjänsten som det är tänkt.

cookies